Ideeën en verwonderingen van Marijke (2005 tot 2007)

Ik kijk om me heen en ik zie..

24.1.06

Doe iets leuks met je geld, investeer in een starter

Ik zie, ik zie de kracht van eBay en p2p handel. In spullen. Maar ook al in geld. In Engeland bestaat namelijk ZOPA. ZOPA is een beurs waar mensen, zonder tussenkomst van banken geld aan elkaar kunnen uitlenen. Opgezet door ervaren bankmensen. Interessant!
Ik zie ook dat de mens steeds meer experiences wil en daar behoorlijk geld voor over heeft.
De particuliere mens met geld kan nu drie dingen met zijn doen:
1. uitgeven, o.a. aan experiences, leuk en zekerheid over het verliezen van je geld
2. sparen, saai en veilig en weinig experience, met zekerheid van behoud en kleine groei
3. beleggen in fondsen of aandelen, hoogdrempelig, onpersoonlijk en niet echt een experience, behalve het bezoeken van de aandeelhoudersvergadering. Geen zekerheid, maar kans op winst en verlies

Het feit dat lang niet iedere klant met geld belegt, geeft aan dat maximaal rendement lang niet voor iedereen een drijfveer is. Er is een groep mensen die geld zien als een middel om een experience mee te beleven, niet als iets wat perse maximaal moet groeien.
Ik stel daarom een vierde mogelijkheid voor, een combinatie van kans op winst en verlies en veel experience, namelijk beleggen in een (startende) ondernemer. Een soort tante Agaath-regeling, maar dan met onbekende tantes en neefjes/nichtjes.

Ik zie het volgende voor me:
Particulieren met geld over, zeg 50.000 euro, krijgen een folder van hun bank in de bus, waarin bijvoorbeeld tien startende ondernemers zich presenteren. "In deze ondernemers hebben wij vertrouwen, u ook? Doe dan mee!"
De ondernemers presenteren zich als mens met hun persoonlijke verhaal en hun ondernemersplannen. De website: “In welke starter heb jij het meeste vertrouwen? Onderneem een beetje mee en beleg in mensen van vlees en bloed, niet in een grote onpersoonlijke onderneming. Kies daarom zelf in wie je belegt. Onderstaande ondernemers hebben we voor je geselecteerd.” Toon verhalen, filmpje, emotie.

De particuliere klant kan al vanaf 1.000 euro mee-investeren in zo'n ondernemer, vele kleintjes maken immers een grote. De bank kan ook meedoen, maar dat hoeft niet eens. De bank moet natuurlijk wel de boel regelen, de contracten, de eventuele terugbetaling en krijgt daar een vergoeding voor.

De particulier belegt dus, maar dan in een mens van vlees en bloed in plaats van in een beursgenoteerd bedrijf en krijgt daar experiences voor terug:
- de ondernemer houdt via een nieuwsbrief zijn investeerders op de hoogte,
- 4 x per jaar een borrel of diner om de investeerders de kans te geven om de ondernemer te ontmoeten en wellicht te adviseren
- etc.

De bank kan zo een hele nieuwe service bieden aan starters én aan (vermogende) particulieren.
Ik denk dat banken snel een dergelijk moeten opzetten, voordat een ander in deze markt springt, al dan niet met behulp van ZOPA.

Naschrift 8 januari 2007:
Specifiek voor de muziekindustrie is er nu een dergelijk initiatief, Sellaband. Een site waarop liefhebbers van een beginnende artiest mee kunnen investeren, opdat deze een CD kan opnemen. Of, zoals op de site staat: "Artists and fans have one goal. Make music and money together. Artists upload their music and profile. Fans find artists they like and believe in. $10 (plus transaction costs) buys them a piece of the action. $50,000 gets the artist in the studio. Fans get an exclusive CD send to their homes. Artists make their dream come true. From now on bands and believers are in business together." Goed initiatief!