Ideeën en verwonderingen van Marijke (2005 tot 2007)

Ik kijk om me heen en ik zie..

25.3.06

Fileverwachtingen in routeplanners

Ik zie, ik zie steeds meer mensen bewust met een auto omgaan. Vooral in de grote steden, hebben veel mensen geen (tweede) eigen auto (meer), maar in plaats daarvan een abonnement op een autodate-systeem, zoals Greenwheels of ConnectCar. Alleen al in Amsterdam staan meer dan 300 auto's op hun vaste parkeerplek, klaar voor gebruik. Ikzelf vind het een ideaal systeem, maar ik mis wel iets...
Ik rijd als autodater slechts af en toe auto. Ik rijd meestal geen vaste route en ben daarom niet goed op de hoogte van het wegennet en de dagelijkse files. Ik moet echter wel weten hoe lang ik de auto wil reserveren en dus reistijd heen en terug en verblijftijd inschatten. Ter voorbereiding print ik dan ook altijd een route uit via bijvoorbeeld Routenet. Op basis van de verwachte reistijd van die planner, reserveer ik mijn Greenwheels-auto. Maar, de verwachte reistijd blijkt regelmatig te optimistisch te zijn, waarschijnlijk omdat ze geen ander verkeer of wegwerkzaamheden meerekenen. Da's vervelend, ik betaal immers per gereserveerde tijdseenheid en wilt dus strak reserveren, maar te laat terug zijn is vervelend voor de gebruiker na me en levert een boete op. En verlengen kan wel, maar terwijl je rijdt is dat niet echt handig.
Helaas geeft de routeplanner niet aan welke aannames hij doet bij het plannen. Het zinnetje "Let op: bij het plannen van de reis wordt geen rekening gehouden met files" zou al helpen. Maar hoe weet ik of er morgen rond 9.30 een file staat op het stuk snelweg dat ik dan ga berijden? File-informatie is tot nu toe alleen maar actueel en nooit voorspellend. Maar dat moet toch mogelijk zijn? Er is toch genoeg historische informatie om te weten wanneer er waar files verwacht worden? Waarom vraagt zo'n routeplanner niet: wanneer wilt u deze reis maken? Als ik dan de dag en het vertrektijdstip opgeef, kan zo'n planner met historische file-informatie veel accurater een verwachte reistijd geven. Ik zie dat dit in België door de Belgische ANWB in 2003 al is
aangekondigd, maar ik kan het niet vinden op hun site.... De ANWB biedt wel een pdf-file smet daarop een overzicht van de files in de ochtendspits en de avondspits. Op zich aardig, maar niet interactief en niet ingebouwd in mijn routeplanner. Ook bieden ze een spitsprognose voor de komende twee werkdagen, maar wat je dat krijgt is het volgende: "Normaal staat er op vrijdag om half 6 ongeveer 175 kilometer file op de Nederlandse wegen. Door de regen zal de avondspits deze keer iets drukker worden dan dat. Het blijft echter een gemiddelde spits: meer dan 220 kilometer file komt er niet te staan." Maar de af en toe rijder, heeft daar weinig aan.

Ik ga de vraag eens voorleggen aan Rijkswaterstaat, ANWB en Routenet.


update 10-4-'06. Enkele antwoorden:
Locatienet:
Bedankt voor je opmerking en suggestie. Dit stellen we zeer op prijs.
Locatienet heeft hier inderdaad ook over nagedacht en is ook bezig met de mogelijkheden op een rij te zetten. Voor de gebruikers van routenet zou dit inderdaad een zekere meerwaarde hebben als ook in de reisduur van een bepaalde route de filetijd meegerekend wordt. Op dit moment wordt hier dan op technisch gebied hard aan gewerkt. Ik kan je helaas nog niet vertellen wanneer dit te gebruiken is. We zullen je hiervan op de hoogte houden.


Greenwheels:
Ik begrijp jouw probleem. Vanuit onze ervaring bij Greenwheels weten we dat de meeste filevertragingen niet meer dan 30 minuten extra zijn, dus met een extra half uur is het meestal wel gedekt. Vanuit onze zeer beperkte ervaring met de technische systemen achter filevoorspellingen weet ik dat Patrick Pothuizen (directeur van de VID) op dit gebied veel kennis heeft wellicht kom je via http://www.verkeersinformatiedienst.nl/contact.html verder.

Rijkswaterstaat:
Wij kunnen uw verzoek niet inwilligen. Wij hebben afspraken met marktpartijen over het verspreiden van actuele verkeersinformatie (wegwerkzaamheden en file informatie), wat inhoudt dat zij die informatie verspreiden en wij niet (slechts in zeer beperkte mate). Daar valt dit type informatie ook onder. Wilt u hiermee toch verder, dan kunt u contact opnemen met de aanbieders van actuele verkeersinformatie zoals de ANWB, VerkeersInformatieDienst, ARS en Vialis.

ANWB:
Hartelijk dank voor uw mail over onze routeplanner.
Inderdaad zou het plezierig zijn als routeplanners rekening zouden houden met te verwachten vertragingen. Dit is de volgende logische stap in de ontwikkeling van routeplanners en navigatiesystemen. De benodigde gegevens zijn aanwezig (lusinformatie e.d.), en technisch moet het ook mogelijk zijn.
Wij zijn er zelf mee bezig, en willen in een volgende versie van de planner dit ook aanbieden. Ik kan u niet zeggen wanneer dit zal zijn, maar het zal waarschijnlijk geen jaren meer duren.


VerkeersInformatieDienst:
Wat ik begrijp uit het bericht op de website is dat wij onze rol als toekomstvoorspeller moeten gaan uitbreiden. Momenteel publiceren wij een spitsverwachting, onder meer op onze website www.vid.nl en in de Volkskrant. Deze spitsverwachting is gebaseerd op het TOTALE filebeeld van een bepaalde dag in de week, rekening houdend met trends (vakantietijd etc) en met de weersomstandigheden. Elke werkdag rond het middaguur wordt een spitsverwachting gepubliceerd voor de avondspits van die dag en voor de ochtendspits van de dag erna. Op vrijdag maken we een verwachting voor de maandagochtend, maar in feite is die voorspelling al niet meer echt betrouwbaar omdat het weerbericht nog niet veel zekerheid biedt. Bovendien kunnen incidenten op de weg, zoals aanrijdingen en uitgelopen wegwerkzaamheden, roet in het eten gooien. Zelf weet ik bijvoorbeeld dat er op vrijdagochtend doorgaans vrijwel geen files staan. Maar wanneer ik halverwege de ochtend een afspraak heb, kijk ik toch eerst even naar de actuele stand van zaken alvorens definitief te bepalen hoelaat ik vertrek.

Natuurlijk, er worden gegevens bewaard van alle filemeldingen en door middel van een knap stukje programmeerwerk is daaruit een voorspelling te halen, tot nu toe uitsluitend voor het algemene totaalbeeld in Nederland. Dat zou naar mijn mening dus ook per traject moeten kunnen worden gemaakt, al zal dit wel een flink stuk ingewikkelder zijn qua programmatuur. Maar ik denk dat het technisch wel kan. Dan is echter de volgende vraag hoeveel waarde je moet hechten aan een dergelijke voorspelling. Vrijwel elke ochtend lezen wij meldingen voor op de radio met betrekking tot onverwachte afsluitingen van rijstroken en regelmatig worden er omleidingen ingesteld voor het verkeer. Al deze zaken vind je dus niet terug in de voorspellingen van het systeem zoals hier omschreven. Daarmee ontstaan er dus nog steeds vertragingen voor de automobilisten en dus ook boetes bij het te laat terug brengen van de gehuurde auto.

5 Comments:

  • At di apr 04, 01:31:00 p.m., Anonymous Anoniem said…

    Overvallen door precies dezelfde verwondering en zoekende op internet naar een site die me kan vertellen hoeveel file er staat op de route die ik morgen moet rijden en wat de normale vertraging is, kwam ik bij jou terecht.

    Heb je al antwoorden gevonden? :)

     
  • At vr apr 21, 11:15:00 a.m., Anonymous Anoniem said…

    Marijke recent las ik (ik denk in het NRC of intermediair) een artikel over de filemeldingen. Het artikel gaf aan dat er een nieuw systeem komt. De files worden adequater weergegeven op de borden. Het neveneffect van deze nieuwe werkwijze zou zijn dat de totale filelengte die gemeld wordt groter is dan bij het eerdere systeem. Kortom je moet op je eigen ervaring en die van anderen afgaan. Overigens zijn er ook bedrijven die een webcam op de snelweg hebben staan, zodat je kunt zien hoe groot de file ter plaatse is.
    Toch maar dat halve uur extra reserveren?

    Rike de Boer

     
  • At ma sep 04, 04:28:00 p.m., Anonymous Anoniem said…

    Hallo Marijke, je verhaal popte op toen ik met Google zocht naar historische file informatie. Dat geeft zowel de onhandigheid van Google aan (of juist niet) alswel dat er grote behoefte is aan hostorische file informatie. Bovendien vind ik de reacties van de informatie leveranciers / makelaars boekdelen spreken. Moeilijk, moielijk,.... Terwijl het weer toch ook moeilijk te voorspellen is, gebruiker we de weersvoorspelling allemaal.
    Wij zijn vanuit Capgemini bezig met een raport over trends in mobiliteit en zijn juist bezig om in kaart te brengen welke maatregelen welke bijdrage hebben aan de verbetering van de mobiliteit. Je beschouwing sluit naadloos aan op het verhaal. Blijf je daarom verwonderen!

     
  • At ma dec 11, 10:23:00 a.m., Anonymous Anoniem said…

    Juist! Een filebericht na het weerbericht, standaard na elk journaal, dat willen we! Natuurlijk is zoiets niet 100% nauwkeurig, dat is het weerbericht ook niet, maar bepaalde factoren zijn wel degelijk zeer betrouwbaar (vakanties, wegwerkzaamheden, maar ook concerten, populaire beurzen in de jaarbeurs), anderen zijn redelijk betrouwbaar (regen / ijzel / etc.) te voorspellen, en dat gecombineerd met historische data moet toch een redelijk beeld kunnen gegeven van wat te verwachten. En met de tijd zal het filebericht betrouwbaarder kunnen worden gemaakt.

     
  • At ma sep 24, 09:16:00 p.m., Anonymous Anoniem said…

    Een begin is de file top 10 op http://www.cijfers.net/file.html. Als je er van uitgaat dat de meeste van deze files in de ochtend- en de avondspits staan heb je een aardige indruk.

    Bert van Hemert

     

Een reactie posten

<< Home