Ideeën en verwonderingen van Marijke (2005 tot 2007)

Ik kijk om me heen en ik zie..

22.5.05

Een database vol straatmeubilair

Ik zie, ik zie dat steden in Nederland steeds meer op elkaar gaan lijken. De commerciële ketens die alom vertegenwoordigd zijn, maken een dagje winkelen in een andere stad niet echt spannend. Dit geldt in mindere mate ook voor buitenlandse steden. Gelukkig verschilt het straatbeeld wel als je kijkt naar huizen, mensen en stadsmeubilair. De banken, lantaarnpalen en vuilnisbakken zijn in elke stad anders. Amsterdam heeft haar paaltje met de drie kruisjes, het Amsterdammertje, tot symbool verheven net zoals de Parijse lantaarnpalen.
Maar zit zo'n mooi ontworpen parkbank ook lekker? En die prachtige nieuwe vuilnisbakken, zijn die wel handig te legen door de Reinigingsdienst?
Het lijkt mij nou leuk - en nuttig - om een website op te zetten met daarop foto's van bijvoorbeeld parkbanken, aangevuld met wat informatie. Later wellicht ook ander straatmeubilair, als vuilnisbakken (zie
wikipedia voor een goede opsomming). Zo te zien bestaat dat nog niet. Wel wordt op Belgiumview al het fraais van België in een database gevangen. En een Amsterdammer vertelt iets over Nederland, Amsterdam en de Jordaan. Op die site ook aandacht voor Amsterdams straatmeubilair.
Maar ik zie het volgende voor me:
http://www.museumofstreetfurniture.com of zo, met daarop een database van straatmeubilair van over de hele wereld.
Per element een foto, de plaats waar dit element is gezien, eventueel vermelding van materiaal en de naam van de ontwerper, en een kwalitatief oordeel van de gebruiker, dus een 'rating'. Zijn er verschillende soorten gebruikers, bij een prullenbank bijvoorbeeld 'weggooiers' en 'legers', dan worden die functies apart gewaardeerd.
Iedereen moet elementen kunnen toevoegen en je moet op elk facet kunnen zoeken. Een website die groeit door 'user generated content' dus (erg 'hot' momenteel). Een on-line museumcollectie, leuk voor de geïnteresseerde mens, nuttig voor de vakspecialist, de ontwerper en studenten landschapsarchitectuur.

Misschien ga ik het wel opzetten...

3 Comments:

  • At di mei 31, 09:30:00 a.m., Anonymous Anoniem said…

    Leuk idee Marijke! Steeds weer als ik op reis ben vallen mijn ogen op de verlichting in steden, parken en dorpen. Ik ben zelf net in Madrid geweest en ook hier vielen de verschillende prachtige prachtige straatlantaarns weer op. Ik zou het hartstikke leuk vinden om te zien wat anderen tegenkomen in andere landen. Je kunt er dan, met zo'n site, tijdens één van je reizen naar op zoek gaan (lees speurtocht ;-) en anderen verblijden met jou vondsten bij terugkomst.

     
  • At wo jun 01, 09:44:00 p.m., Anonymous Anoniem said…

    Hoi Marijke,

    Kijk eens op deze link http://www.flickr.com/photos/14112399@N00/tags/streetfurniture/show/

    Daar zie je al een begin van zo'n collectie, ik heb zelf ook vast nog wel ergens foto's met streetfurniture. Vraag me wel af wat de definitie van streetfurniture is, horen verkeersborden en stoplichten daar ook bij of gaat het over lantaarns, bankjes, brievenbussen, hekjes, bloembakken?

     
  • At wo apr 09, 06:32:00 p.m., Anonymous Anoniem said…

    Was ik nu echt opzoek naar een overzicht van werelds straatmeubilair...

    :-)

    Groetjes aan Peter en de kids...

     

Een reactie posten

<< Home